Morgondagens berättare

FILM & VISUELL DESIGN ÄR EN PROFIL INOM INRIKTNINGEN ESTETIK OCH MEDIA. HAR VI SKAPAT EN PROFIL FÖR DIG SOM GÄRNA UTVECKLAR DIG INOM RÖRLIG BILD OCH VISUELL KOMMUNIKATION

Inom film kommer du lära dig processen för olika typer av produktioner – spelfilm, reportage, dokumentär och reklamfilm. Du kommer att lära dig att skapa, spela in och redigera film, göra animeringar och producera TV. Helt enkelt hantverket inom skapande, produktion, inspelning och distribution.

Kurser

Vad gör våra elever idag?

Hannes Krantz

Jag och några till från Film & Musikgymnasiet startade ett bolag (Crazy Pictures) på studentdagen och vi är nu fem killar som lever på att göra film, reklam och tv, dokumentär också.
Nästan alla på Crazy Pictures gick på film och musik och det är en jättebra mötesplats för att träffa människor som är likasinnade.
Jag valde en Filminriktning för att jag ville göra film och vara seriös med det och Film & Musikgymnasiet kändes som en skola som satsat på det.
Väldigt bra ställe att få tid till att göra film och testa på och känna vad man verkligen vill göra! Gillar också konceptet med friskola, man har mer att säga till om eftersom det är färre led till den som bestämmer. Skolan är väldigt öppen också för förbättringar.
Just nu arbetar jag med Crazy Pictures och vi siktar på att göra reklamfilmer, kortfilmer och långfilmer i fortsättningen. Allt vi gjort har givit mig väldigt mycket även om det inte alltid varit kul, men man kan se det lite som en utbildning. Det är väldigt roligt för det mesta, att få bygga upp ett företag med sina vänner. Kan vara farligt kul ibland för man lever nästan för mycket.
Fritid finns det det inte så mycket av, jag försöker att hitta på nåt annat än film.

Daniel Pettersson

Lever min dröm och jobbar som bildretuschör och fotoassistent på reklambyrån LEON AB och fotar massvis privat.
Utan tvekan! När jag sökte var det film jag tänkte satsa på, men det övergick sakta men säkert till stillbilder och Photoshop som jag då hade lekt en del med hemma. Roliga och givande lektioner blandat med mycket feedback från lärarna har hjälpt mig att bli den jag är idag, vilket jag är mycket glad för!
Tänkte faktiskt skippa gymnasiet från början, men efter ett besök på skolan så var jag fast. De härliga lokalerna, den moderna utrustningen strålade trivsel och utveckling. Och det visade sig att min ansökan till Film & Musikgymnasiet skulle bli det bästa val jag gjort.
Stämningen, möjligheterna, lärarna!
Inte nödvändigtvis bli bäst, men störst inom fotograferandet.
Fota, fota, fota, fota, fota.

Melanie Hedlund

Jag jobbar i filmbranschen! Ofta och hela tiden. Bara nu i sommar har jag hunnit att medverka i en långfilm som bl.a. loggare. Det är en romantisk komedi som har arbetsnamnet “Den Analoga Bloggen” (biopremiär i vår). Jag har också slutfört en kortfilm (premiär på Uppsala kortfilmfestival i oktober), där jag skrev manus och regisserade. och två TV-serier (premiär på svt.se i sept/okt) där jag var elektriker och ljussatte allting. Jag frilansar som animatör också, och har gjort en del reklam och småfilmer i samarbete med bl.a. Barncancerfonden och Film i Sörmland. Nu ska jag precis påbörja ett leranimerat barnprogram, som förhoppningsvis kommer sändas på tv.
Absolut. Nog för att jag alltid har varit lite av en filmnörd, men på FMG lärde jag mig ännu mer och fick testa på att jobba lite mer professionellt. Det fick mig såklart att vilja fortsätta ännu mer med det, även efteråt.
Det kombinerade mina två största intressen – film och musik. You do the math!
Atmosfären, familjekänslan. Skolan har en väldigt speciell aura omkring sig som får en att känna sig som en del av något hela tiden. Man kan komma dit och vara precis som man vill. Sen är det bra och kunniga lärare som vet vad de pratar om, och bra utrustning.
Min stora dröm (och mitt stora mål!) är att göra en animerad långfilm. Och då menar jag inte en sån klassisk barnfilm, utan en som alla kan se och få ut något av. Gärna en blandning av allvar och naivitet. Cut-out eller lera skulle vara fint, tror jag, och mycket(!) fokus på ljussättning och miljön runt omkring. Utöver detta har jag alltid velat åka till Nya Zeeland och upptäcka lite.
Jag har ingen fritid, så enkelt är det. Det är helt sant. Vill man jobba heltid med film, så får man vara beredd på att… jobba heltid med film. Och filmbranschen är hård, man jobbar ju ofta långa intensiva perioder, dygnet runt, hela tiden. Ibland får man ju någon dag ledigt, förstås, men det brukar oftast gå åt till att sova, vila, betala någon räkning man inte hunnit med. Äta ordentlig mat. Och sen är man redo att köra igen! Men jag älskar det! För även om det är stressigt, jobbigt och ansträngande både fysiskt och psykiskt så är det helt fantastiskt på samma gång, och det är värt precis varenda sekund jag lägger ner.

Lina Steen

Jag driver mitt egna företag LinaSteén Media för att få jobba med de sakerna som jag verkligen brinner för: Film & Foto. Jag har också efter att jag slutat på Film & Musikgymnasiet jobbat på skolan som lärarvikarie en termin för Rörlig bild C, och arbetat som lägerledare på Filmlägret Eastwood Girls.
Det har haft stor betydelse för mig. Jag hade tre fantastiskt bra år på Film & Musikgymnasiet där jag kunnat utvecklas både som person och inom film.
Att helt kunna försörja mig på att jobba med det jag älskar, nämligen film. Det är inget omöjligt mål då jag tror att man kan komma långt bara man kämpar och verkligen brinner för det man gör.

Eli Setterwall

Jag satsar allt på att kunna bli skådespelare och har avslutat tre års studier på olika skolor med skådespeleri i fokus. Just nu är jag en del av en ensemble som kommer sätta upp pjäsen “Mars eller kärlekens spioner” i Stockholm. Pjäsen spelas på den nyöppnade teatern “Teater Alma” på söder.
Ja. När jag inte visste riktigt vad jag ville göra i framtiden så ville jag åtminstone gå någonting som jag tyckte var roligt. Hade jag inte gått på Film och musikgymnasiet hade jag antagligen inte fortsatt söka mig mot skådespeleriet så jag är väldigt tacksam och nöjd över mitt val.
Jag valde skolan för jag tyckte det lät skitkul. Hade alltid varit intresserad av film och hade också börjat spela in lite musik. Hade som sagt inga konkreta planer över vad jag ville jobba med så då valde jag att gå en linje där mitt intresse främjades.
1. Skolan blockerar inte elevernas kreativa sinnen utan främjar dom istället.

2. I den tidpunkten av ens liv då man börjar förändra sig från ungdom till vuxen var det oerhört skönt att ha lärare och en rektor som för det mesta förstod oss elever och var ödmjuka i sina möten med oss. Det var tydligt att det var personer som gillade att vara där. Till skillnad från hur det kan se ut på många andra skolor.

3. Man hade som elev verkligen fina möjligheter att kunna uträtta bra skolprojekt med de fina resurserna som fanns att tillgå i utrustning/lokaler/lärare.

Drömmen är att kunna livnära sig som skådespelare. Givetvis vill jag nå den högsta nivån men jag är nöjd sålänge jag kan leva i konsten. Om jag lyckas med det har jag kommit långt.
Kollar på film. Kollar på fotboll. Spelar tv-spel. Umgås med kompisar.

Josefin Mirch

Jag har tagit examen från Gamleby Fotoskola, fotograf för reklam & magasin och flyttat upp till Stockholm. Kom även hem från Los Angeles för en tid sen där jag hade praktik hos fotograf Jill Greenberg, jättehäftig upplevelse och jag kommer förhoppningsvis att åka tillbaka och satsa på min karriär i Los Angeles. Sverige är allt för grått!
Jättestor roll! Jag är så glad att jag valde Film och Musikgymnasiet, hade nog inte alls kommit i lika stor kontakt med foto annars även om FMG inte är någon sorts fotoutbildning så fick jag mycket hjälp av olika lärare att nå fram till mina mål.
Oj, det var 5 år sen jag gjorde det valet, jag minns faktiskt inte. Jag minns att jag var där på öppet hus och jag gillade stämningen och lärarna. Men det är ett av de bästa valen jag gjort i alla fall.
Lärarna, umgänget och respekten för varandra.
Just nu är det att satsa ännu hårdare på min karriär och mitt egna företag. Fotobranchen är hård och utmanande vilket är roligt! Men inom 10 år vill jag att det är mina bilder som regerar på tidningsomslagen! Gärna i Los Angeles.
Gör jag helst på min fritid: Fotar, vänner, mycket fest & lära känna nya människor networka på olika tillställningar osv. Sen älskar jag att jobba, så fritid blir det inte alltid så mycket utav.

Vår produktionsteknik

Vi ger dig de bästa möjligheterna att utvecklas inom din valda profil!

För att göra film eller musikproduktioner behövs förstås både kreativitet och inspiration. Vi på Film & Musikgymnasiet vill att våra elever ska ha möjlighet att få använda bra teknik för att inspireras och entusiasmeras i sitt vardagliga skolarbete.

Evenemang under läsåret

Film Freaks

Vad är roligare än att göra en egen film? Att få se den egenproducerade färdiga filmen förstås och visa den för en stor biopublik.
 Välkommen till FILM FREAKS! 

Film Freaks är Film & Musikgymnasiets egen festival som arrangerats årligen sedan 2006. Ett forum för våra elever i årskurs 3 att visa upp sina examensfilmer och ett tillfälle för publiken att se några av morgondagens unga östgötska filmare, såsom det framgångsrika filmkollektivet Crazy Pictures som började sin karriär här. Filmerna deltar sedan i olika festivaler vilket under åren har resulterat i flera priser och utmärkelser för våra elever. Crazy Pictures är själva på plats och delar ut sitt pris ”Årets filmare” och det blir även utdelning av ”Publikens Pris”. För underhållningen ansvarar våra elever från Scen & Artist. Är du nyfiken på hur det är att göra film och vad vi arbetar med så är du varmt välkommen till en trevlig filmstund i biomörkret med oss!

Var: Meddelas på hemsidan

När: Meddelas på hemsidan

Vår & höstsalong

Varje år genomför vi flera ämnesövergripande fotoutställningar.

Utrustade med kamera och avancerad fotoretusch i bagaget, anordnar våra elever i årskurs 3 som läser Fotografisk bild 1 & 2 läsårets första fotoutställning. Tillsammans med elever från Scen & Artist som tolkar fotografierna med olika scenuttryck, bjuds besökarna på en magisk afton i bilden och scenkonstens anda. Givetvis serveras salta pinnar. Varmt välkomna till vår höstsalong!

Mer info om tidpunkt och plats kommer på vår hemsida.

Dramatik 73%
Glad publik 100%
Komedi 17%
Svartvita bilder 57%
Photoshop retusch 100%
Porträtt 75%

SÅ VAD VÄNTAR DU PÅ?

Kontakta oss för en prova-på-dag, när DU kan!

011 – 29 09 19

ELLER SÖK NU!