Bli en mästare i studion

PROFILEN LJUDPRODUKTION ÄR FÖR DIG SOM BRINNER FÖR ATT SKAPA MUSIK SAMT ATT GÖRA LJUDPRODUKTIONER

Inom profilen Ljudproduktion lär man sig musik- och röstinspelning i studio, mixning och editering i professionella musikprogram, ljudläggning för film och datorspel samt DJ-mixning. Eleverna jobbar också med grundläggande journalistik, liveradiosändning i radiostudio och pod/webbradio.

Här kan du utveckla din musikaliska ådra parallellt med att du får en djupare inblick i hela den kreativa process som musikproduktioner innebär. Oavsett om musiken ska framföras på en scen, i en film eller annat media. Vi ger dig en teoretisk plattform för text- och låtkomposition och du utövar musiken i ensembleform. Du arbetar med dina produktioner i en professionell inspelningsstudio med den senaste tekniken.

Kurser

Vad gör våra elever idag?

Sanna Davidsson

Efter gymnasiet valde jag att jobba medan jag bestämde mig för vad jag ville göra och nu har jag äntligen tagit mig i kragen för att så småningom nå mina mål. Jag läser digital bildproduktion på Blekinge tekniska högskola.
Film & Musikgymnasiet är inte bara en skola, det är en spark i baken för att ta sig mot framtiden! När jag valde utbildning var jag som många andra osäker och förvirrad, men jag har aldrig ångrat mitt val. Att få chansen att prova på många olika områden inom media gjorde att jag hittade många kreativa sidor hos mig själv som jag inte visste fanns.
Från första början var jag lite rädd för att börja på en liten skola med färre elever. Jag tänkte lite att en mindre skola och färre elever betydde mindre fart och fläkt. Motsatsen bevisades ganska snart med uppträdanden, videoprojekt och radioprogram. Bemötandet av lärare och den värmen som fanns på skolan var nog så pass stor eftersom vi hade färre personer att ta hand om och dessutom tog vi alla hand om varandra. Jag kände mig aldrig som en i mängden på skolan.
De tre bästa sakerna med film och musik. Gemenskapen och det personliga bemötandet. Möjligheten att utvecklas utifrån individuella kunskaper och mål. Utbildningen är skitkul!
I framtiden vill jag starta eget företag och hjälpa andra företag och privatpersoner med allt från logotyper till musikvideos.
När jag är ledig från skolan är jag ute och fotar, målar, animerar eller designar hemsidor/bloggar. Jag har lyckats behålla mitt musikintresse också så finns det tid spelar jag in någon låt och delar med mig av till mina vänner och min familj.

Jimmy Hertzman

Just nu studerar jag vid Malmö högskola, scenproduktion, där vi får chans att utbilda oss till ljud och ljustekniker och scenografer.
Jag tycker verkligen att valet av gymnasieutbildning spelade roll! Tack vare att jag gick på FMG så har jag en riktigt bra grund och i vissa fall en “överkursgrund” nu när jag går på högskolan, vilket gör att jag hänger med bra. Sedan handlar det ju inte bara om att jag ville ha en bra grund för att läsa vidare, utan det som var viktigast för mig var att jag skulle ha en rolig tid och lära känna mycket folk också, vilket jag har gjort på FMG.
När jag kom dit för första gången märkte jag att det var väldigt intimt och mysigt direkt. Skolan såg lite annorlunda ut då, men hade ungefär samma klang som idag och det var att det såg så riktigt ut, det var ett gammalt industrihus, typisk musikermiljö, men när man väl kom upp till andra och tredje våningen så fick man se hur fräscht och nytt det var. Skolan hade väldigt fin utrustning, en skön, öppen miljö och väldigt trevligt folk. Jag föll pladask för studion, märkte hur kul vissa hade på scenen och senare in i skolan märkte jag att det var askul att spela in film. Det kändes väldigt fritt på skolan.
Att skolan hänger med in i framtiden och uppdaterar sin utrustning, har jättebra lärare och att den är så liten och intern (speciellt under musikalen) är nog tre av de bästa grejerna, men jag skulle vilja nämna fler.
Jag vill först och främst bli musiker eller i alla fall jobba runt om den. Jag älskar att syssla med ljus och scenografi, så jag vill på något sätt skapa ljuskonst och utställningar och om jag nån gång skulle vilja testa ett annorlunda och ganska roligt projekt så skulle jag vilja göra scenografin till ett helt sjukt äckligt spökhus.
Jag brukar sätta mig vid pianot eller gitarren hemma i Malmö, försöka göra lite kreativa saker, men samtidigt slappna av och festa bara. Att vara politiskt aktiv är också roligt.

Elvira Sundqvist

Just nu bor jag i Stockholm och jobbar på Dustin som grafisk formgivare, här gör jag annonser och olika tidningar som skickas ut till företag och privatpersoner.
Ja, verkligen! Även om jag sökte till skolan för att lära mig mer om film och musik så var det under mina lektioner i Medieproduktion och Multimedia som jag insåg vad jag verkligen ville göra.
När jag hade slutat nian så ville jag göra något roligt och något som passade mig. Jag valde då den skolan som verkade vara den roligaste och jag har inte ångrat mig en endaste dag!
  1. Att vi fick jobba med projekt och att ämnena var integrerade i dessa projekten.
  2. Lärarna fanns alltid nära till hands och var väldigt hjälpsamma.
  3. Hur roligt det var, jag minns att det kändes som att vara på dagis, man hade kompisarna nära hela tiden och man hade nästan alltid kul.
Min enda framtidsdröm nu är att lyckas få mina fötter att stå stilla ett tag, jag har svårt för det. Jag har i skrivandets stund hunnit flyttat ca 10 gånger de senaste 3 åren.
Jag umgås gärna med kompisar, bakar eller lagar mat. Jag tror att det är viktigt att man inte blandar ihop arbete och fritid för mycket, för då slutar det bara med att man blir stressad.

Vår produktionsteknik

Vi ger dig de bästa möjligheterna att utvecklas inom din valda profil!

För att göra film eller musikproduktioner behövs förstås både kreativitet och inspiration. Vi på Film & Musikgymnasiet vill att våra elever ska ha möjlighet att få använda bra teknik för att inspireras och entusiasmeras i sitt vardagliga skolarbete.

Evenemang under läsåret

Lunchkonsert

På Film & Musikgymnasiet arrangeras lunchkonserter under hela åter.

Konserterna äger rum på vår scen Havet och det är i huvudsak våra egna elever som står i rampljuset, men även andra akter bjuds in. Lunchkonserterna är ett sätt för eleverna att redovisa sina projekt men också en öppen scen för spontana framträdanden. Konserterna samlar alltid en stor publik som ger härligt positiv respons. Det är ett naturligt och mycket uppskattat inslag på skolan.

Var: Havet, Film & Musikgymnasiet

När: Under lunchtid

Ensemblekonsert

En kväll i december kommer skolans musikelever hålla konsert med låtar från olika genrer på stora scenen på Dynamo.

Elever som läser Ensemble 1 & 2 arrangerar konserten och alla är hjärtligt välkomna. Under läsåret kommer flera konserttillfällen att dyka upp, och stora delar av kurserna är att utveckla sitt scenspråk inför publik. Det är viktigt att få packa in sig i en turnébuss, åka med kompisarna & leverera musik i andra sammanhang än de vanliga!

Var: Dynamo, Norrköping

När: Meddelas på hemsidan

SÅ VAD VÄNTAR DU PÅ?

Kontakta oss för en prova-på-dag, när DU kan!

011 – 29 09 19

ELLER SÖK NU!