Mot de stora estraderna

För dig som väljer profilen Scen & artist är det scenens strålkastarljus du lockas av, scenen i allmänhet och artisteri i synnerhet.

Profilen Scen & Artist innehåller en blandning av sång, teater och dans. Du får sjunga pop, rock, blues, visor och musikal, och lär dig såväl teknik som uttryck i de olika stilarna – det en artist bör kunna. Varje moment avslutas med en konsert för publik. Vi jobbar även med inspelning. På teaterlektionerna arbetar vi med auditionträning, berättarkonst, improvisation och scennärvaro. Dansundervisningen fokuserar på jazz och modern dans. Under utbildningens tre år kommer du att vara med om större och mindre scenproduktioner. Så om du har rösten ska vi hjälp dig att höras. Om du har viljan ska vi se till att du får känna scenens magi!

Vad hände efter studenten?

Fotograf: Nikola Stankovic

Hanna Ulvan

Vad arbetar du med?
Jag arbetar som frilansande musikalartist och sångerska.

Vad gör jag helst på fritiden?
På fritiden älskar jag att ta hand om hemmet eller laga en god middag och bjuda hem vänner!

Spelade val av gymnasieskola någon roll?
Jag valde mellan två helt olika skolor, en samhällelig och estetiska Film & Musikgymnasiet (FMG). Jag är helt övertygad om att jag hade jobbat med något helt annat idag om det inte varit för mitt gymnasieval. Gymnasievalet öppnade porten mot artisteriet och fick mig sedan att söka andra artistutbildningar i Göteborg. För mig var gymnasievalet en helt avgörande början till vad jag gör idag.

Därför valde jag Film & Musikgymnasiet:
Jag valde till slut Film & Musikgymnasiet efter mycket velande. Jag ville pröva mina vingar och se om det där intresset faktiskt var något att satsa på. Det visade det sig att vara! Efter ett besök på skolan kändes det genast som rätt plats för mig. Magkänslan fick styra.

Tre bra saker med skolan:

 1. Att möta likasinnade människor! Det var en helt ny värld för mig att hamna bland andra som hade samma intresse som jag själv.
 2. Lärarna! Kände mig alltid sedd och i trygga händer. Dessutom var det störtsköna människor!
 3. Att teoretiska grundämnen blandas med kreativa estetiska ämnen. Att få utlopp för sin kreativitet hjälpte mig att finna fokus och engagera mig i det jag tyckte var mindre roligt. Det hjälpte mig att nå bra betyg.

För dig som vill söka till Scen & Artist

1. Du som bor i Östergötland anmäler dig på webbsidan www.gymnasiestudera.se

Om du bor utanför Östergötland, gör du ditt gymnasieval via din hemkommun. (Ansökningskod: ESMUS)

2. Du anmäler dig till antagningsprov hos oss genom att fylla i formuläret som finns på den här sidan.

SISTA ANSÖKNINGSDAG ÄR 15 FEBRUARI

Antagningsprov Scen & Artist
Du som söker till profilen Scen & Artist kommer att få göra två färdighetsprov:

• Sångprov (Du får en obligatorisk låt hemskickad som du ska framföra. Du framför även en låt som du valt själv. Ta med noter eller ackord om du vill att vi ska kompa dig. Du kan även välja att kompa dig själv eller sjunga till en bakgrund (CD eller mp3/Spotify etc).

• Teaterprov (Du ska framföra en text som du får hemskickad. Du kommer även att få göra några improvisationsövningar.)

Du får också möjlighet att berätta om tidigare erfarenheter och ställa frågor om skolan och utbildningen. Proven äger rum på Film & Musikgymnasiet.

Poäng
Vid varje delprov får du träffa skolans lärare inom respektive ämne. Vi gör minnesanteckningar och poängsätter dina prestationer. Maxpoäng för hela provet är 320 poäng. Till detta läggs poängvärdet av ditt grundskolebetyg (max 320 poäng).
Totalt kan du alltså som mest få 640 poäng. Summan av betyg och prov utgör ditt jämförelsetal vid antagningen. Denna uträkning görs av Gymnasieantagningen. Observera att den första antagningen grundar sig på julbetyget, och är preliminär.

  Ditt förnamn (obligatorisk)

  Ditt efternamn (obligatorisk)

  Ditt personnummer (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Utdelningsadress (obligatorisk)

  Postnummer och ort (obligatorisk)

  Mobilnummer (obligatorisk)

  Telefon

  Jag söker Scen & Artist
  1:a hand2:a hand3:e/4:e hand

  Betygssumma ht åk 9

  Kurser

  GYMNASIEGEMENSAMMA 1150P

  Svenska 1 100p
  Svenska 2 100p