Mot de stora estraderna

FÖR DIG SOM VÄLJER PROFILEN SCEN & ARTIST ÄR DET SCENENS STRÅLKASTARLJUS DU LOCKAS AV, SCENEN I ALLMÄNHET & ARTISTERI I SYNNERHET. 

Profilen Scen & Artist innehåller en blandning av sång, teater och dans. Du får sjunga pop, rock, blues, visor och musikal, och lär dig såväl teknik som uttryck i de olika stilarna – det en artist bör kunna. Varje moment avslutas med en konsert för publik. Vi jobbar även med inspelning.

På teaterlektionerna arbetar vi med auditionträning, berättarkonst, improvisation och scennärvaro. Du får prova på en rad olika dansstilar som jazz- show- och streetdance. Under utbildningens tre år kommer du att vara med om större och mindre scenproduktioner.

Så om du har rösten ska vi hjälp dig att höras. Om du har viljan ska vi se till att du får känna scenens magi!

Du som vill söka till Scen & Artist:

1. Du som bor i Östergötland anmäler dig på webbsidan www.gymnasiestudera.se

Om du bor utanför Östergötland, gör du ditt gymnasieval via din hemkommun. (Ansökningskod: ESMUS)

2. Du anmäler dig till antagningsprov hos oss genom att fylla i formuläret som finns på den här sidan.

SISTA ANSÖKNINGSDAG ÄR 15 FEBRUARI

Antagningsprov Scen & Artist
Du som söker till profilen Scen & Artist kommer att få göra två färdighetsprov:

• Sångprov (Du får en obligatorisk låt hemskickad som du ska framföra. Du framför även en låt som du valt själv. Ta med noter eller ackord om du vill att vi ska kompa dig. Du kan även välja att kompa dig själv eller sjunga till en bakgrund (CD eller mp3/Spotify etc).

• Teaterprov (Du ska framföra en text som du får hemskickad. Du kommer även att få göra några improvisationsövningar.)

Du får också möjlighet att berätta om tidigare erfarenheter och ställa frågor om skolan och utbildningen. Proven äger rum på Film & Musikgymnasiet.

Poäng
Vid varje delprov får du träffa skolans lärare inom respektive ämne. Vi gör minnesanteckningar och poängsätter dina prestationer. Maxpoäng för hela provet är 320 poäng. Till detta läggs poängvärdet av ditt grundskolebetyg (max 320 poäng).
Totalt kan du alltså som mest få 640 poäng. Summan av betyg och prov utgör ditt jämförelsetal vid antagningen. Denna uträkning görs av Gymnasieantagningen. Observera att den första antagningen grundar sig på julbetyget, och är preliminär.

Ditt förnamn (obligatorisk)

Ditt efternamn (obligatorisk)

Ditt personnummer (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Utdelningsadress (obligatorisk)

Postnummer och ort (obligatorisk)

Mobilnummer (obligatorisk)

Telefon

Jag söker Scen & Artist
1:a hand2:a hand3:e/4:e hand

Betygssumma ht åk 9

Kurser

Vad gör våra elever idag?

Hanna Ulvan

Jag går första året på yrkesutbildningen Performing Arts School där jag utbildar mig till musikalartist. Det är en treårig yrkesutbildning i Göteborg som riktar sig till dem som vill ha en yrkeskarriär inom sång, dans och teater.
Utan Film & Musikalgymnasiet hade jag aldrig varit där jag är idag. Utbildningen gjorde att jag fick upp ögonen för yrket och bara efter några månader på gymnasiet stod det klart för mig: jag ville jobba som musikalartist.
På Film & Musikgymnasiet kunde jag kombinera mitt största fritidsintresse med att läsa ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Det som är så bra med gymnasiet är att man kan göra det till sin egen tid, man kan välja att gå ett artistprogram och fort- farande få de grunder du behöver för att söka in på högskola.
  1. Engagerade lärare.
  2. Atmosfären! Film & musik- gymnasiet blev som ett litet andra hem för många av oss elever.
  3. Alla projekt som skolan anordnar! Under min gymnasietid fick jag vara med om otro- ligt mycket även utanför skoltid, så som konserter av alla dess slag, musikaler, filmfestivaler, pjäser

Anton Gagner

Jag studerar till civilingenjör på linjen Elektronik Design på LiU campus.
Gymnasievalet är nog det bästa valet som jag gjort någonsin! Att jag hittade studieglädjen igen och utvecklades socialt så enormt hade inte skett om det inte vore för Film & Musikgymnasiet. Självförtroendet jag fick där blev grundstenen jag står på som gör att jag klarar universitetet. När jag började gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville göra i framtiden, jag ville bara klara av gymnasiet och ha kul på vägen (och det var precis vad jag fick!). Jag fick se att hur skev än vägen är så kommer man fram förr eller senare om man bara vill.
  1. Lärarna. De individer som ser till att allt alltid går att lösa och som utan tvekan lägger ner sin själ i de olika projekt som hela tiden rullar på och av. De som bryr sig och löser problemen.
  2. Eleverna. Människorna som tillsammans skapar, skapar och skapar. En schysstare miljö att bygga sin självkänsla i har jag inte hittat. Det tar inte lång tid förrän alla börjar känna sig som en familj. Jag har inte upplevt att någon är utanför. På FMG är alla lite knäppa på ett bra sätt!
  3. Estetiken. Allt man får göra och uppleva på skoltid. Här fylls veckan med saker man vill göra vid sidan om svenska uppsatsen och matteprovet, man får skapa och leka och lära sig samtidigt.
Jag drömmer inte längre, jag strävar. Civilingenjör visste jag inte förrän in i sista minuten i trean att jag ville bli. Men jag kände mig trygg och gör det fortfarande. Jag ska bli något, jag vet inte vad exakt, men något stort!
På fritiden umgås jag med mina vänner, en hel del från Film & Musikgymnasiet, programmerar lite och festar mycket. Ibland har jag hälsat på FMG och träffat alla, och för att se hur de nya ettorna är och vilka projekt som rullar. Jag har också gått på Film Freaks, filmfestivalen som FMG anordnar för treornas novellfilmer och det har varit awesome.

Linnea Kennryd

Jag jobbar i filmbranschen! Ofta och hela tiden. Bara nu i sommar har jag hunnit att medverka i en långfilm som bl.a. loggare. Det är en romantisk komedi som har arbetsnamnet “Den Analoga Bloggen” (biopremiär i vår). Jag har också slutfört en kortfilm (premiär på Uppsala kortfilmfestival i oktober), där jag skrev manus och regisserade. och två TV-serier (premiär på svt.se i sept/okt) där jag var elektriker och ljussatte allting. Jag frilansar som animatör också, och har gjort en del reklam och småfilmer i samarbete med bl.a. Barncancerfonden och Film i Sörmland. Nu ska jag precis påbörja ett leranimerat barnprogram, som förhoppningsvis kommer sändas på tv.
Absolut. Nog för att jag alltid har varit lite av en filmnörd, men på FMG lärde jag mig ännu mer och fick testa på att jobba lite mer professionellt. Det fick mig såklart att vilja fortsätta ännu mer med det, även efteråt.
Det kombinerade mina två största intressen – film och musik. You do the math!
Atmosfären, familjekänslan. Skolan har en väldigt speciell aura omkring sig som får en att känna sig som en del av något hela tiden. Man kan komma dit och vara precis som man vill. Sen är det bra och kunniga lärare som vet vad de pratar om, och bra utrustning.
Min stora dröm (och mitt stora mål!) är att göra en animerad långfilm. Och då menar jag inte en sån klassisk barnfilm, utan en som alla kan se och få ut något av. Gärna en blandning av allvar och naivitet. Cut-out eller lera skulle vara fint, tror jag, och mycket(!) fokus på ljussättning och miljön runt omkring. Utöver detta har jag alltid velat åka till Nya Zeeland och upptäcka lite.
Jag har ingen fritid, så enkelt är det. Det är helt sant. Vill man jobba heltid med film, så får man vara beredd på att… jobba heltid med film. Och filmbranschen är hård, man jobbar ju ofta långa intensiva perioder, dygnet runt, hela tiden. Ibland får man ju någon dag ledigt, förstås, men det brukar oftast gå åt till att sova, vila, betala någon räkning man inte hunnit med. Äta ordentlig mat. Och sen är man redo att köra igen! Men jag älskar det! För även om det är stressigt, jobbigt och ansträngande både fysiskt och psykiskt så är det helt fantastiskt på samma gång, och det är värt precis varenda sekund jag lägger ner.

Vår produktionsteknik

Vi ger dig de bästa möjligheterna att utvecklas inom din valda profil!

För att göra film eller musikproduktioner behövs förstås både kreativitet och inspiration. Vi på Film & Musikgymnasiet vill att våra elever ska ha möjlighet att få använda bra teknik för att inspireras och entusiasmeras i sitt vardagliga skolarbete.

Evenemang under läsåret

Tvåornas musikal

Hittills har vi sett Gangster, The Wiz, Is there life after Highschool, Pirate musical, Häxhammaren, Törnrosa, iLife, Viruzzz & Normal.

Årets musikal, med våra Scen- och Artisttvåor samt övriga tvåor som har valt kursen Estetisk kommunikation 2, skräddarsys ännu en gång för deltagarna. Lärarna i ämnet, Nettan & Lasse, låter sig inspireras av det som rör sig bland våra elever & i vår omvärld. Utifrån detta skrivs manus & musik. I år kommer vi att röra oss i en inte allt för avlägsen framtid där vi stiftar bekantskap med artificiell intelligens, AI …

Komedimusikal

En av våra fd. elever, Matilda Sahlin, skrev ett manus när hon gick i trean som tyvärr aldrig blev iscensatt. Nu, sju år senare, får hon sitt verk uppfört av årets scen-och artisttreor, som läste manuset och föll pladask.

Detta är elevernas avslutande gymnasiearbete där de själva ansvarar för hela processen, och vi kan garantera engagerad och engagerande scenkonst, full av fantasi, sång, dramatik, komik och dans. En lika spännande upplevelse varje gång!

Var: Lilla Teatern, Repslagaregatan 11 i Norrköping
När: skolföreställning fredag den 19 februari kl. 15.00.

Offentliga föreställningar på fredag19 februari kl. 19.00 och lördag den 20 februari kl. 16.00

Mer detaljerad info dyker upp på vår hemsida

Jazz på Crescendo

Årskurs 3, Scen & Artist avslutar sin utbildning med en svängig ”jazzy” konsert i samarbete med den legendariska musikföreningen Crescendo.

Eleverna framför nya och gamla jazzlåtar tillsammans med handplockade musiker från när och fjärran. Kom till Crescendo och upplev jazzhistoria i både miljö och repertoar.

Var: Crescendo, Järnbrogatan 3, Norrköping
När: söndag 24 april kl. 16.00

Blues & Blandat

Under hösten sjunger vi blues i Scen & artist, årskurs 2.

I samarbete med Restaurang Saliga Munken fortsätter vi med de senaste årens succéer och genomför ytterligare en skönt blåtonad konsert på temat ”Blues & Blandat”.

Kom i tid så slipper du stå, sittplatserna tar snabbt slut!

Var: Saliga Munken, St Persgatan 80
När: Meddelas på vår hemsida

Viskväll

Här gör eleverna som går Scen & Artist på Film & Musikgymnasiet sitt första framträdande.

Det blir en intim höstkväll med visor, fika och trevligt umgänge. Detta evenemang brukar vara lika uppskattat av elever som föräldrar.

Var: Film & Musikgymnasiets scen ”Havet”
När: måndag 19 oktober kl. 18.30

F&M goes Classic

I åk 3 får eleverna från Scen och artist prova på den klassiska repertoaren.

Den perioden avslutas med en stämningsfull konsert där mikrofoner och högtalare ersätts av en flygel och levande ljus. Vi framför solo- och ensemblesånger från Bach till vår tid.

Var: Norrköpings Konstmuseum
När: onsdag 21 oktober kl. 18.30

SÅ VAD VÄNTAR DU PÅ?

Kontakta oss för en prova-på-dag, när DU kan!

011 – 29 09 19

ELLER SÖK NU!