SÖK TILL OSS

Vår SYV Cia Lilja Larsson svarar på dina frågor om gymnasievalet!

”När du ska välja behöver du lyssna till dig själv, det är inuti som svaret på din framtid finns. Där finns din personlighet, dina resurser och inte minst dina drömmar!”

Tidsplan

Vecka 2 får du ett brev med instruktion om hur du loggar in på gymnasiestudera.se för att kunna göra din ansökan.  

Vanliga frågor kring gymnasievalet

Lyssna på dig själv och välj för din egen skull! Det är lätt att påverkas av vänner, familj, lärare eller kanske din SYV när du ska göra ditt gymnasieval. Tänk på att det är du som ska gå tre år på gymnasiet – välj lite med hjärtat och lite med hjärnan! Vad tycker du är viktigt och roligt? Skriv upp några punkter och jämför med vad gymnasieskolorna erbjuder.

Det bästa är att göra besök på skolorna för att få en känsla av miljön och för att få träffa lärare och elever. Allra bäst är att göra en prova-på-dag så att du också får se hur undervisningen går till men det går även att besöka skolornas Öppet Hus. Prata med din syv eller gymnasieskolans syv så får du hjälp och information.

Skillnaden mellan kommunala och fristående skolor är att det är olika huvudmän som driver skolorna, i vårt fall är det Studiefrämjandet i Östergötland som är ett partipolitiskt och religiöst obundet studieförbund. En friskola driver lika säkra utbildningar som en kommunal skola. Film och musikgymnasiet är dessutom icke vinstdrivande vilket betyder att allt överskott går direkt tillbaka ti